2011. június 30., csütörtök

AromapárnákVissza a természet gyógyító erejéhez!
egyre többen csalódnak a gyógyszeripari termékekben, na nem azért, mert hatástalanok lennének, hanem a mellékhatások és az áraik miatt. Ezért aztán nagymamáink házi praktikái, és a gyógynövények alkalmazása egyre inkább kerül újra előtérbe.
A gyógynövényeket azonban nem csak hatásuk miatt szeretjük, hanem néhányukat illatuk miatt is, és sokat közülük fűszerként is használunk. Természetesen nem csak teaként, vagy illóolajként, hanem illatpárnába varrva is élvezhetjük illatukat, és áldásos hatásukat.

Az illatos növényeket rejtő párnácskákban többféle gyógynövény is megbújhat, melyek kellemes illatuk mellett különböző hatással rendelkeznek, de mely növények alkalmasak erre, és milyen hatásuk lehet?A legnépszerűbb "töltőanyagokról" röviden:

A kakukkfű amellett, hogy illatosít, illóolajai jó hatással vannak a légutakra, valamint oldja a feszültséget és fáradtságot.
A citromfűről köztudott, hogy idegnyugtató hatása van, jó depresszió, melankólia, rosszkedv ellen. Ezen kívül azt tartják róla, hogy szúnyogriasztó hatású, ezért is érdemes éjszakára a párnánk mellé tenni egy citromfűvel töltött illatpárnácskát.
A levendulának amellett, hogy "tisztaság illata" van, szintén nyugtató hatással bír. Nem mellékesen molyirtó, és rovarriasztó hatásáról is ismert.
A menta élénkít, illata hatásos fáradtság ellen, valamint fejfájásra, émelygésre is. Szintén bír rovarriasztó hatással is.
A kamilla nyugtat, és elűzi a fáradtságot.
A rozmaring kellemes illatával illatosít, emellett stimuláló hatású növény.Vigyázat!
Illatpárnának megfelel bármilyen textil anyag, amelyet megtöltünk a kiválasztott szárított gyógynövényekkel, majd összekötve a szájukat bárhová felakaszthatjuk, a párnánk mellé, vagy a szekrénybe tehetjük.
A horgolt illatpárnák stílusukból adódóan azonban, csak megrögzött romantikusoknak valók! Legyen szó akár a kerek virágot formázó, akár a szív alakú változatról. A két darabból horgolt párnácskákat szalag fogja össze, közepükben egy textilzsákocska van, melyben egyszerűen cserélhető a gyógynövény, amikor az már veszít illatából. :)

Megjegyzés:
Akár autóillatosítóként is használható. Persze egy igazán csajos autóban, amelybe ezzel a kis párnácskával becsempészheted a romantikus berendezési stílust.


Vidám napot!
Szabina