2012. március 12., hétfő

Praktikusság és hagyományőrzés a szépség mögött


Otthonunk kiegészítői sokszor amellett, hogy dekorációs célokat is szolgálnak, egyben hasznos tárgyaink is. Ez természetesen sok esetben fordítva is igaz lehet: egy-egy használati tárgyunk amellett, hogy kiszolgál minket, még a szemnek is kedves. A kézműves mesterségek természetesen elsősorban használati tárgyak készítése céljából alakultak ki. Főként igaz ez, egy olyan régi mesterségre, mint a vesszőfonás.
Azt tapasztaltam, hogy sokunk nem is érti miért vonzódik a fonott tárgyakhoz, bútorokhoz. Én például gyermek korom óta éreztem ezt a vonzódást, szerencsére úgy hozta az életem, hogy megtanulhattam, hogyan kell elkészíteni őket.

De mi lehet a fonott, kézzel készült tárgyak iránt érzett vonzalom mögött? Egyszerűen csak a romantikáját szeretjük ezeknek a tárgyaknak? Vagy a természetességük miatt olyan vonzóak?

Talán több dolog miatt is vonzanak minket:
  • szépek és természetesek
  • illeszkednek a romantikus, mesebeli kis világunkba egyerűségükkel, és formáikkal, natúr színeikkel,
  • hagyományainkra, gyökereinkre emlékeztetnek, 
  • a természettől kapott anyagok megbecsülése, és a természetes anyagok használatának előtérbe helyezése,
  • a kézzel (és elsősorban szívvel) alkotott tárgyak "energiája", mely észrevétlenül járja át őket,
és még biztosan sok más dolog is táplálja a fonott tárgyak iránti szeretetet.

Megérint a szépségük és használatuk közben is gyönyörködtetnek minket, vagy a nálunk vendégségben járókat. Ezek a tárgyak megérintik szívünket és kedvesek számunkra, mert nem a rideg, elgépiesített világ szülte őket, hanem élő ember két kezével és energiáival alakította a természettől kapott anyagot olyanná, amilyenné megálmodta. Számtalan formában és méretben szolgálnak ki minket, számtalan módon.

Legyen az tálca,kínáló,gyümölcskosár,kenyérkosár,ceruzatartó,vagy egyszerű dísz.Lehet szép és romantikus stílusban berendezett otthonunk ezek nélkül a tárgyak nélkül is, hiszen egyáltalán nem stíluskövetelmény, de ha szereted a természetes dolgokat, akkor érdemes lehet egyet-kettőt ezekből is beszerezni.


Vidám napot!
Szabina